tiistai 19. helmikuuta 2008

Toisten päätä ei palella

Tänään jouduin taas piipahtamaan Pääkaupungissa. Forumin edessä olevan suojatien kohdalla liikennevalojen vaihtumista odotellessani viereeni pysähtyi pariskunta pienen lapsen kanssa. Tuo todennäköisesti reilusti alle kaksivuotias istui rattaissa ilman päähinettä ja hanskoja. Näytti aika kamalalta, pakkasta oli useampi aste ja Pääkaupungin keskusta on tunnetusti sangen tuulinen paikka. Äidillä ja isällä oli molemmilla pipot päässä ja paksut lapaset kädessä. Ei tainnut vanhemmilla paljoa päätä palella. Lapsella varmasti sitäkin enemmän…

Jotenkin saattaisin vielä ymmärtää, jos ulkomaalaiset eivät ymmärrä pakkaspukeutumisen päälle. Onhan Keski- Eurooppakin täynnä partiolaisia, jotka liikkuvat koko talven, myös sikäläisissä harvinaisissa pikkupakkasissa, ulkona polvihousuissa sääret paljaana. Mutta tämä viereeni pysähtynyt pariskunta kyllä puheen nuotista ja sanavarastosta päätellen kuului seudun alkuasukkaisiin ja on varmasti lapsuudessaan kokenut paukkuvia pakkasia. Itsensähän he olivatkin pukeneet tarkoituksenmukaisesti. Miksi lapsen piti palella? Luulisi, että lapsellekin kannattaa hankkia kunnollinen päässä pysyvä talvipäähine ja hanskat, vaikkei näitä pakkaspäiviä ilmeisesti kovin montaa tänä talvena tulekaan.

Myönnän itse olevani vilukissa, mutta omista subjektiivisista tuntemuksistani ei ole kiinni se, ettei ole terveellistä olla paljain päin viiden asteen pakkasessa. Oli ikä sitten vuoden tai sata.

Ei kommentteja: